«Ψήνεται» συνάντηση του Καλίν με άνθρωπο του Μαξίμου

Πιθανή επαφή της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αννας Μαρίας Μπούρα με τον ανώτερο σύμβουλο του Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Σοβαρή πιθανότητα «διακριτικής» συνάντησης της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Αννας Μαρίας Μπούρα και του ανώτερου συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν συζητείται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τη ραγδαία αύξηση της έντασης και των απειλών εκ μέρους της Άγκυρας.

Η ελληνική πλευρά παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική για οποιαδήποτε επαφή, αλλά ταυτόχρονα εκτιμάται πως πρέπει να ξαναλειτουργήσει κάποιο κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα, ώστε να εκτονωθεί η εξελισσόμενη επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», η συνάντηση Μπούρα – Καλίν, που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, δεν έχει συγκεκριμένη ατζέντα, αλλά προδικάζεται ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλίας του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου της -υπό ίδρυση- Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, στις 6 και 7 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι δύο ηγέτες μπορούσαν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον, λόγω των εκεί οργανωτικών διευθετήσεων, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συμμετάσχουν, ούτως ή άλλως, στις κοινές συνεδριάσεις της ΕΠΚ.

Μυστική συνάντηση και τον Ιούλιο του 2020

Υπενθυμίζεται ότι και σε άλλη περίοδο ελληνοτουρκικής έντασης, τον Ιούλιο του 2020, είχε πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων, χωρίς το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώσει το παραμικρό, αλλά την «κάρφωσε» με δημόσιες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου. Η συνάντηση είχε γίνει στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα στενού συνεργάτη της τότε καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, με τη συμμετοχή της πρέσβεως Ελ. Σουρανή (τότε διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού) και του Ιμπ. Καλίν.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει επικοινωνία Σουρανή – Καλίν, με ελληνική πρωτοβουλία, με σκοπό την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας είχε διαψεύσει, με χυδαίο τρόπο, το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», προσθέτοντας, με απίθανο θράσος, ότι «κανείς δεν δικαιούται να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της χώρας».

Ωστόσο, η επανάληψη των διερευνητικών ανακοινώθηκε επίσημα τις επόμενες εβδομάδες και διεξήχθησαν στις 25 Ιανουαρίου 2021! Ασφαλώς, στην παρούσα φάση, δεν συζητείται επανάληψη των διερευνητικών, αλλά αναζητείται μόνο τρόπος αποφυγής επικίνδυνων εξελίξεων στο Αιγαίο.

Πηγή: newsbreak.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.