Υπ. Άμυνας: Τουρκικά ψεύδη περί Νατοϊκής αποστολής των μαχητικών που αναχαιτίστηκαν

Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών της Άγκυρας, για το περιστατικό αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών από ελληνικά στο FIR Αθηνών, προχώρησε το υπουργείου Άμυνας. 

Ειδικότερα, η Τουρκία έκανε λόγο για συμμετοχή μαχητικών της σε Νατοϊκή αποστολή, συνοδεύοντας πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52, κάτι που το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε ότι δεν συνέβη καθώς “η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών”.

Αντίθετα, “πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης”, επισημαίνει το υπουργείο.

Ως εκ τούτου, τα τουρκικά μαχητικά “αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική”, ενώ επί του θέματος “έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

Καταλήγοντας δε, το ΥΠΑΜ τονίζει ότι “οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

“Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.