Συνταξιούχοι: Ο Χατζηδάκης αυτογελοιοποιείται όταν λέει ότι το 94,6% των «απόμαχων» θα λάβουν αυξήσεις

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή διάψευση των πρόσφατων ισχυρισμών του υπουργού Εργασίας, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα πάρουν αυξήσεις, προχώρησε η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κάνοντας λόγο για «κοροϊδία Χατζηδάκη» και αποδομώντας σημείο προς σημείο τα όσα υποστήριξε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Οι συνταξιούχοι, από το μεσημέρι της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, όταν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τις αυξήσεις που θα λάβουν, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, είναι τρεις οι αυξήσεις! Ετοιμάζονται να ράψουν εσωτερική τσέπη στο… τρύπιο κοστούμι τους, για να βάλουν εκεί τα πολλά χρήματα που θα λάβουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ που τονίζει: «Ας είμαστε όμως στοιχειωδώς σοβαροί. Ας δούμε με συμπάθεια, έναν υπουργό σε αποδρομή. Έναν πολιτικό που σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας, επενδύει μόνο στην επικοινωνιακή προπαγάνδα. Μόνο στην υπερβολή και στην εκμετάλλευση της μιντιακής ασυλίας που του παρέχουν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης».

«Όμως ως εδώ. Τέλος η κοροϊδία κύριε Χατζηδάκη. Οι συνταξιούχοι οφείλουν να μάθουν την πραγματικότητα» υποστηρίζει η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ, αναφέροντας τα εξής:

Ποιοι ΔΕΝ θα πάρουν αυξήσεις

Με βάση την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, 1.682.116 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που θα κυμανθούν στο 7% περίπου. Από το σύνολο των 2.613.747 συνταξιούχων που αναφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι εκτός διαδικασίας θα μείνουν 931.631 άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 35,64% των συνταξιούχων ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ, από αυτές τις αυξήσεις. Άρα ο ένας στους τρεις. Όπως ακριβώς έχει υποστηρίξει εδώ και μήνες το ΕΝΔΙΣΥ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα θα υπάρξουν 525.456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά, που θα δουν αυξήσεις ΜΟΝΟ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πέρα από το τραγελαφικό του θέματος, μιας και δεν αναφέρεται πουθενά από το αρμόδιο υπουργείο, ότι η εν λόγω εισφορά που καταργείται είναι η «φορολογική», υπάρχει και το ουσιαστικό του πράγματος: Η εισφορά αυτή προσφέρει ποσά που κυμαίνονται στα επίπεδα των 2 ή των 5 ή των 8 ευρώ το μήνα, ως αύξηση.

Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποιεί παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο το όφελος από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς είναι 66 ευρώ, ετησίως. Άρα, 5,5 ευρώ το μήνα! Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να πανηγυρίζουν για την αύξηση που θα λάβουν, όταν θα έχουν ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΑ από την αύξηση 7% που τους «έφαγε» η προσωπική διαφορά! Στα 1.000 ευρώ, μια τέτοια αύξηση είναι 70 ευρώ το μήνα. Άρα οι συνταξιούχοι έχασαν 70 ευρώ, αλλά κέρδισαν… 5,5 ευρώ το μήνα!

Ποιοι θα δουν αναπροσαρμογές έως 1,5 με 2 ευρώ!

Σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν άλλοι 265.367 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Είναι η λεγόμενη «τέταρτη δόση» από τις αυξήσεις που δόθηκαν με τον γνωστό «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/2020). Πέρα από το αστείο του πράγματος, μιας και οι αυξήσεις αυτές, μόλις και μετά βίας αφορούν το 10% του συνόλου, αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, υπάρχει και η ουσία: Όταν δόθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις, ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε επίσημα, ότι κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα των… 8 ευρώ το μήνα. Επειδή μάλιστα θα δοθεί μία δόση από αυτό το… τεράστιο ποσό, μάλλον οι «τυχεροί» συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αύξηση 1,5 – 2 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Σε ποιους θα χορηγηθεί επίδομα 250 ευρώ

Όπως το ίδιο το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει, θα υπάρξουν 1.194.806 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. Πρόκειται για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, με κύριες συντάξεις από 800 ευρώ και κάτω. Μάλιστα, 265.367 εξ αυτών θα χάσουν την αύξηση των 7%, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, αλλά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Το υπουργείο Εργασίας, έχει σπεύσει μέχρι και παράδειγμα σχετικό, να ετοιμάσει. Μόνο που λησμονεί κάτι σημαντικό: Ότι, σύμφωνα με το επίσημο παράδειγμά του, ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

Με κύρια σύνταξη 560 ευρώ, ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 70 ευρώ. Η αύξηση 7% θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά αυτή στα 37 ευρώ. Άρα ο συνταξιούχος του παραδείγματος, που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε, χάνει κάθε μήνα 33 ευρώ αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς. Άρα οι ετήσιες απώλειες είναι 396 ευρώ! Συνεπώς, ο συνταξιούχος του εν λόγω παραδείγματος θα πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος που θα λάβει έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, δηλαδή 146 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα εισέπραττε, αν έπαιρνε κανονικά την αύξησή του!

Σόου προπαγάνδας και κοροϊδίας

«Κύριε Χατζηδάκη, ποιους δουλεύετε; Τους συνταξιούχους; Είναι ντροπή», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους ο πρόεδρος Ν. Χατζόπουλος και η γ. γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Π. Μουρίκη, επισημαίνοντας: «Κύριε Χατζηδάκη αποτύχατε. Το σόου προπαγάνδας που έχετε στήσει, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Οι συνταξιούχοι, που τόσο εύκολα νομίζετε ότι θα τους κοροϊδέψετε, δεν ξεχνούν. Πλησιάζει η ώρα που θα δώσουν την απάντησή τους. Λίγο υπομονή ακόμα…».

Leave a Reply

Your email address will not be published.