Σε χαμηλό δύο δεκαετιών κατρακυλά το ευρώ, ελέω διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σε τροχιά υποχώρησης βρίσκονται το ευρώ και οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η Ρωσία στην ήπειρο κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, απειλώντας με ένα δύσκολο, κρύο χειμώνα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυρά της Ευρώπης.

Οι χώρες της ηπείρου υπό την ηγεσία της Γερμανίας ανακοίνωσαν μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους που πλήττει τους Ευρωπαίους και των εκτινασσόμενων τιμών της ενέργειας, μετά την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού Gazprom την Παρασκευή ότι θα διακόψει επ’ αόριστον τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί έως και 0,7% την Δευτέρα, χάνοντας και πάλι την ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, διαμορφούμενο στα 98,80 σεντς, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2002, ενώ τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχωρούν έως και 3,3%.

Τα futures των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης ενισχύονται κατά 80 μονάδες στο 149,13 πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

“Το ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την επ’ αόριστον διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί”, αναφέρει ο Rodrigo Catril, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην National Australia Bank Ltd. “Η έλλειψη φυσικού αερίου σημαίνει όχι ανάπτυξη και πιο επιθετική ΕΚΤ”.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κλιμακώνεται συνεχώς από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εξέλιξη ώθησε απότομα τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα και διέρρηξε τις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη. 

Αυτός ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ώθησε χαμηλότερα στο ευρώ, στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Οι νέες πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομία της ηπείρου σε μια περίοδο μάλιστα που ο αυξανόμενος πληθωρισμός ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ΕΚΤ να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.