Ρήτρα αναπροσαρμογής: Το «μήνυμα» του ΣτΚ για την κερδοσκοπία στους λογαριασμούς δεν έφτασε στο Μαξίμου

Την επικίνδυνη κωλυσιεργία και ενδεχομένως την απροθυμία, όπως υποστηρίζει η Αντιπολίτευση, της κυβέρνησης να βάλει ένα «φρένο» στις τρομακτικές αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, δείχνει το γεγονός ότι το μήνυμα που εστάλη εδώ και καιρό προς το Μέγαρο Μαξίμου από τον Συνήγορο του Καταναλωτή (ΣτΚ) για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και τις αδιαφανείς πρακτικές που εφαρμόζουν από το 2021 (!) εταιρείες ενέργειας για να «φουσκώνουν» το τελικό κόστος προς τους καταναλωτές, δεν ελήφθη… Το antinews αποκαλύπτει ότι ο ΣτΚ εδώ και καιρό ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας αλλά οι αρμόδιοι κάνουν σαν να «μην ακούν, να μην είδαν και να μη γνωρίζουν»

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία επικεφαλής είναι ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας από τον Φεβρουάριο του 2006 ως το 2010, εδώ και μήνες, από το 2021 συγκεκριμένα και μετά, με συνεχείς εκθέσεις – πορίσματα έχει καταγράψει ότι επιχειρήσεις ενέργειας αύξησαν αδικαιολόγητα ρήτρες (όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής) επί των τιμολογίων έως και 875% από πέρυσι, δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ενημερωθεί και ο ΣτΚ ήδη έχει ζητήσει να μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις συνολικές χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά (!!) αλλά, οι αρμόδιοι και το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν σαν να μην έχουν λάβει το «μήνυμα».

ΣτΚ: Αδιαφανείς πρακτικές

Την ίδια πρακτική ακολούθησαν και μετά τις αιτιάσεις του ΣτΚ, στην αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου του 2022. Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στις μέρες μας, το διεθνές, αλλά και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον διέρχεται μία εξαιρετικά δύσκολη φάση, ασκώντας ασφυκτική πίεση στα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα» και έκανε λόγο για «κερδοσκοπικά φαινόμενα», τα οποία η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει.

«Η ενέργεια και τα καύσιμα, τα δύο περισσότερο επηρεαζόμενα βασικά αγαθά της καθημερινότητας του καταναλωτή αλλά και των επιχειρήσεων, ακολουθούν μια ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία που στο πέρασμά της συμπαρασύρει το κόστος πλειάδας άλλων αγαθών και πιέζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», συνέχιζε ο κ. Ζαγορίτης στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι «η εμφάνιση φαινομένων κερδοσκοπίας και αδιαφανών πρακτικών επιτάσσει την αυξημένη εγρήγορση και τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας από τους αρμόδιους θεσμούς της Πολιτείας και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσον αφορά, δε, στο θέμα που έχει προκύψει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο ΣτΚ ανέφερε ότι «η τήρηση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας των βασικών αρχών τιμολόγησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιβάλλεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τα τιμολόγια βεβαίως πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος πρέπει να είναι διαφανής με σαφώς ορισμένο τρόπο ενεργοποίησης και υπολογισμού και γνωστός στον πελάτη εκ των προτέρων. Πρέπει επιπλέον να προσφέρει επαρκείς επιλογές ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών».

Παρ’ όλα αυτά, αν και οι τοποθετήσεις του ΣτΚ έγιναν στα μέσα Μαρτίου αλλά και τις εκθέσεις – πορίσματα που έχουν αρχίσει από πέρυσι (!) να αποστέλλονται προς τα συναρμόδια υπουργεία για το αθέμιτο «φούσκωμα» των λογαριασμών μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής (βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ”φουσκώματος” των χρεώσεων» και «Πορίσματα ”φωτιά”: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά…») η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει λάβει μέτρα. Σε αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νοικοκυριών, οι έχοντες μεσαία εισοδήματα και οι μη έχοντες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες χρεώσεις, οι οποίες είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να «πέφτουν βροχή» καθημερινά οι διακοπές ρεύματος!

Leave a Reply

Your email address will not be published.