Πόσο επικίνδυνη είναι η «βρόμικη βόμβα»;

Οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Ουκρανίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας», η οποία έχει συνδεθεί κυρίως με τρομοκράτες, προκαλεί ανησυχία για μια νέα κλιμάκωση του πολέμου.

Ευτυχώς προς το παρόν η «βρόμικη βόμβα» είναι μόνο όπλο στη μάχη προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε πρόσφατα την Ουκρανία ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει «βρόμικες βόμβες», ενώ το Κίεβο από την πλευρά του διαψεύδει, επιρρίπτοντας στη Μόσχα τέτοια σχέδια.

Η «βρόμικη βόμβα» συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά υλικά, όπως πχ. ο δυναμίτης με ραδιενεργά υλικά, που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία ή την συντήρηση τροφίμων. Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, συνταγματάρχης ε.α. του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την πολιτική ασφαλείας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική SWP εξηγεί, μιλώντας στην DW: «Πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν πρόκειται για ατομική βόμβα. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν τεράστιες εκρήξεις και, φυσικά, μια ισχυρότατη και επικίνδυνη ακτινοβολία, η οποία καθιστά ακατοίκητη μακροπρόθεσμα μεγάλη περιοχή. Για να γίνω πιο κατανοητός. Μπορείτε να συγκρίνετε μια “βρόμικη βόμβα” με τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, όπως του Τσέρνομπιλ το 1986».

Προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο Γερμανός συνταγματάρχης θεωρεί ωστόσο απίθανο, για μια σειρά από λόγους, η Ρωσία να σχεδιάζει ένα τέτοιο πλήγμα. Κατά την άποψή του με την μερική επιστράτευση η Μόσχα δείχνει ότι επιδιώκει πολύ περισσότερο την εντατικοποίηση του πολέμου με συμβατικά μέσα: «Πιστεύω ότι η χρήση μιας τέτοιας βόμβας δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά και παράλογη, γιατί ανάλογα με το σημείο της έκρηξης ενδέχεται να πλήξει τις στρατιωτικές δυνάμεις του ίδιου του επιτιθέμενου, αλλά και τον πληθυσμό περιοχών, οι οποίες προσαρτήθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία».

Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ προειδοποιεί για κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα από τις εικασίες για τη χρήση «βρόμικων βομβών» και υπενθυμίζει: «Το ακούσαμε και από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία έχει ήδη αναφερθεί, δια στόματος του προέδρου Ζελέσνκι για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ενάντια σε μια πιθανή πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία».

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.