«Προοδευτική συμμαχία» υπό τον Μελανσόν

Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι, όλοι μαζί κατεβαίνουν στην στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Θα τα καταφέρουν;

Ο τοκετός ήταν δύσκολος κατά το χθεσινοβραδυνό Συμβούλιο των Σοσιαλιστών: Κραυγές υψώθηκαν, πόρτες χτύπησαν, παλιά μεγαλοστελέχη δεν άντεξαν, έσκισαν την κάρτα του κόμματος, τελικά όμως «ετέχθη» η «Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση» με την έγκριση του 62% των μελών του Συμβουλίου.

Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές και Ανυπότακτοι κατεβαίνουν ενωμένοι υπό την ηγεσία του Ζαν Λυκ Μελανσόν στις βουλευτικές του Ιουνίου, για να βάλουν φράγμα, ευελπιστούν, «στις απεριόριστες εξουσίες του Μακρόν».

Στις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής Ολιβιέ Φορ μπόρεσε να εξασφαλίσει για τους Σοσιαλιστές υποψήφιους, 70 εκλογικές περιφέρειες. Μπορεί στο σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, οι 70 να μην είναι πολλές για ένα κόμμα που κυβέρνησε και που διατηρεί ακόμα σημαντική περιφερειακή παρουσία.

Ιστορική επιτυχία της Αριστεράς

Με το ταπεινωτικό όμως 1,7% που έφεραν στις προεδρικές τι παραπάνω θα μπορούσαν να αξιώσουν; Έτσι μιλούν σήμερα για «ιστορική επιτυχία της αριστεράς», το ότι πέτυχε την ένωση που δεν κατόρθωσε για τις προεδρικές, παρά το διακαή πόθο των αριστερών ψηφοφόρων.

Από εποχής όμως Ολάντ η ανταρσία είναι στο DNA των Σοσιαλιστών και σήμερα είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Οξιτανία στη νότια Γαλλία. Ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν υποψηφίους στις περιφέρειες που θέλουν εκτός των 70 που εξασφάλισε το κόμμα. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ολιβιέ Φορ απείλησε με άμεση διαγραφή.

Πηγή: dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.