Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να σταματήσει τις “θηριωδίες” στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την κατάσταση στην Ουκρανία και προέτρεψε τη Δύση να ασκήσει πίεση προκειμένου το Κίεβο να σταματήσει τις “θηριωδίες”, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό “των εγκλημάτων πολέμου και των μαζικών βομβαρδισμών πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς”, που οδηγούν σε απώλειες αμάχων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ρωσία αρνείται τα εγκλήματα πολέμου από δικές της δυνάμεις στην Ουκρανία και έχει κατηγορήσει για τους θανάτους αμάχων εκείνους που αποκαλεί εθνικιστές και “νεοναζί”, έναν ισχυρισμό που απορρίπτουν τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση.

“Η Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει να τερματιστούν αυτές οι θηριωδίες ασκώντας κατάλληλη επιρροή στο Κίεβο και σταματώντας τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία”, ανέφερε το Κρεμλίνο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ότι επιθυμεί να συνεργασθεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ουκρανία, όπως και ότι εξέφρασε στον Πούτιν την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.

“Κάλεσα την Ρωσία να ανταποκριθεί στη διεθνή της ευθύνη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θέσει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφική επίθεση”, δήλωσε ο Μακρόν σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.