Ουκρανία: Κατάσταση ”Βόρειας και Νότιας Κορέας” θέλει να δημιουργήσει η Ρωσία, εκτιμούν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, σύμφωνα με το Reuters.

“Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Kyrylo Budanov, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα ανταρτοπόλεμο στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να επιχειρήσουν την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην τελευταία του έκθεση πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είπε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν από την κατεύθυνση του Χαρκόβου στα βόρεια και της Μαριούπολης στα νότια.

Ωστόσο, το πεδίο της μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία “παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατικό, με τις τοπικές ουκρανικές αντεπιθέσεις να εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης των δυνάμεών τους”.

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ με πυραύλους κρουζ υψηλής ακρίβειας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έπληξε μια αποθήκη καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να πλήξει ένα εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπευτικών για άρματα μάχης, ανέφερε το υπουργείο.

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν τις επιθετικές ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θαλάσσιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψει ένα οπλοστάσιο πυραύλων S-300 και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων BUK κοντά στο Κίεβο, ανέφερε το υπουργείο. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφερε.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λβιβ αναφέρει ότι ένας άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία στο σημείο μιας από τις δύο επιθέσεις με ρουκέτες που χτύπησαν την πόλη το Σάββατο.

Ο Maksym Kozytskyy δήλωσε ότι η αστυνομία διαπίστωσε πως ο άνδρας είχε καταγράψει μια ρουκέτα που πετούσε προς τον στόχο και τον χτύπησε. Η αστυνομία βρήκε επίσης στο τηλέφωνό του φωτογραφίες από σημεία ελέγχου στην περιοχή, οι οποίες, όπως είπε ο Kozytskyy, είχαν σταλεί σε δύο ρωσικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία φοβάται το Κίεβο

Το Κίεβο φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την Παρασκευή, ότι θα “επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς”, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια “επιδείνωση” της κατάστασης γύρω από τη Μαριούπολη, στρατηγικού λιμανιού στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρα, που τελεί υπό πολιορκία από τα τέλη Φεβρουαρίου και στο σύνολο του Ντονμπάς, δήλωσε ο Ολέξιι Αρέστοβιτς, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτή επιτρέπει στους Ουκρανούς να ελπίζουν ότι μπορούν να “κυνηγήσουν τον εχθρό” από τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνίχιβ (βόρεια), του Σούμι (βορειοανατολικά) και του Χαρκόβου (ανατολικά) και να ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες “νίκες και αντεπιθέσεις”.

Αντιθέτως, “σε ορισμένες γραμμές του μετώπου, ιδίως στα ανατολικά, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί απλή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ψυχολογικά για αυτό και από πλευράς οργάνωσης”, τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

ΟΗΕ: 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 έχουν τραυματιστεί από όταν η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία, μεταδίδει το Reuters.

Περίπου 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων το φύλο είναι ακόμη άγνωστο, ήταν μεταξύ των νεκρών, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοίνωσή τους, η οποία καλύπτει την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, ανέφερε ο παγκόσμιος οργανισμός, καθώς οι αναφορές καθυστερούν σε ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες, ενώ πολλές αναφορές απαιτούν ακόμη επιβεβαίωση.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γύρω από το πολιορκημένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, καθώς και τη Βολνοβάχα στην περιοχή του Ντονέτσκ, το Ίζιουμ στην περιοχή του Χάρκοβο, την Ποπάσνα και τη Ρουμπίζνε στην περιοχή του Λουγκάνσκ και το Τροστιάνετς στην περιοχή του Σούμι, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι περισσότερες από τις απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, καθώς και πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Χτυπήθηκε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο

Η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας αναφέρει ότι μια εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στο Χάρκοβο δέχθηκε και πάλι βομβαρδισμό από τη Ρωσία και οι μάχες καθιστούν αδύνατη την εκτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της εγκατάστασης στο Χάρκοβο, αλλά δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενέργειας. Η νεόδμητη εγκατάσταση προορίζεται για την έρευνα και την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές ανάγκες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το απόθεμα ραδιενεργού υλικού είναι πολύ χαμηλό, μειώνοντας τους κινδύνους απελευθέρωσης ραδιενέργειας.

Το Χάρκοβο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής και έχει υποστεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς κατοικιών και των κρίσιμων υποδομών του.

Συμφωνία για δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν δύο “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για την εκκένωση αμάχων από τις μετωπικές περιοχές σήμερα, σύμφωνα με το reuters.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk.

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων

Η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα και των δύο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο Ντενισένκο, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία φέρνει δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα εκ περιτροπής και θα μπορούσε να κάνει νέες προσπάθειες να προχωρήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”.

Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Δώδεκα δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, όπως ανέφερε η γενική εισαγγελέας της χώρας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε ανάρτησή της στο Facebook αργά το βράδυ του Σαββάτου. Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, συμπλήρωσε.

“Το να λες την αλήθεια στον κόσμο για την επίθεση του Πούτιν είναι θανατηφόρο – 12 δημοσιογράφοι έχουν βρει τον θάνατο, μέχρι στιγμής, σε αυτόν τον πόλεμο”, έγραψε.

Σύμφωνα με τη Βενεντίκτοβα, οι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών δημοσιογράφων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 56 εκπρόσωποι ΜΜΕ έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών 15 ξένοι υπήκοοι.

Η Βενεντίκτοβα ανέφερε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν πέσει θύματα επιθέσεων προέρχονται μεταξύ άλλων από τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν σκοτωθεί ένας Αμερικανός, ένας Ιρλανδός και μια Ρωσίδα δημοσιογράφος.

Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, λέγοντας ότι έτσι θα νομιμοποιούσε τους “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί προτού οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουρερ ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.

Ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του.

“Η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει ‘ανθρωπιστικούς διαδρόμους’ στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Ραντούτσκιι.

Πηγή: capital.gr