Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός, “δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, για το πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι τόσο γκρίζα ζώνη εδώ”.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει κάνει ήδη πληρωμές υπό το νέο σχήμα σε ρούβλια, αν και δεν κατονόμασε την εταιρεία στην οποία αναφερόταν.

Όπως είπε ακόμα, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν “συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”.

Επισήμανε όμως ότι “ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς – ζήτησης”.

Αναφερόμενος στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι “μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση”.

“Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ”

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι “η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη”.

Υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν “συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη”.

“Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.