Με ποιο «τρικ» κατηγορούν συνταξιούχοι τον Χατζηδάκη ότι θα «σβήσει» τις εκκρεμείς συντάξεις

Σκληρή κριτική με αφορμή τις «άρον άρον» συντάξεις («fast track» συντάξεις) και την πρόσφατη τροπολογία Χατζηδάκη, βάσει της οποίας «δένονται τα χέρια» σε όσους θα λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις επί των συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους, ασκεί η ηγεσία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «με τροπολογία που (πάλι) στα κρυφά κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας πετυχαίνει το ακατόρθωτο: Από τη μία θα εξαφανιστούν οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων, από την άλλη οι συντάξεις δεν θα απονέμονται καθόλου»!

«Πρόκειται για εντυπωσιακό κόλπο, που μόνο ένας ”μάγος” της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μπορούσε να το πετύχει», προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ, υποστηρίζοντας ότι βάσει της νέας τροπολογίας Χατζηδάκη θα ισχύουν τα εξής: «Εφεξής, οι ασφαλισμένοι – υποψήφιοι συνταξιούχοι, δεν θα έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άρα, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απορρίπτουν μια αίτηση συνταξιοδότησης, δεν θα μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να δικαιωθούν. Άρα αφενός η εκκρεμότητα δεν θα υφίσταται, αφετέρου η σύνταξη δεν θα απονέμεται, χάνοντας το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, οι ασφαλισμένοι θα περιμένουν μετά την έκδοση της απορριπτικής συνταξιοδοτικής πράξης να ασκήσουν ένσταση κατά αυτής, περιμένοντας για μήνες ή και χρόνια χωρίς να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Οι Διοικητικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ καθυστερούν να συγκληθούν και έτσι οι συνταξιούχοι θα χάσουν το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους».

Τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, «πρόκειται για ολοφάνερη αντισυνταγματική διάταξη, αφού στερεί από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα της υπεράσπισης. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος που πήγε ”στα κρυφά” στη Βουλή. Δεν ήθελε η κυβέρνηση της ΝΔ να προκαλέσει αντιδράσεις. Θέλει να πείσει για το ”αγαθό” των προθέσεών της, με την επίφαση της μείωση των εκκρεμοτήτων. Μόνο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως διά μαγείας…».

Το ΕΝΔΙΣΥ, τονίζει στην ανακοίνωση του, επανειλημμένα έχει ζητήσει προσλήψεις έμπειρου προσωπικού, που «θα ασχοληθεί με τις απονομές των συντάξεων και θα βοηθήσει στον απεγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων. Με το «σβήσιμό» τους από τη λίστα με τις εκκρεμείς υποθέσεις, δεν σημαίνει ότι παύουν να υφίστανται κιόλα, αν είναι ποτέ δυνατόν! Τέτοια λαθροχειρία σε βάρος δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, μόνο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να σκεφτεί. Συγχαρητήρια για τον υπουργό Εργασίας. Άξιος ο μισθός του Κωστή Χατζηδάκη».

Leave a Reply

Your email address will not be published.