Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τα ελληνικά Τεθωρακισμένα Οχήματα -και τα τουρκικά Bayraktar- στην Ουκρανία

Οι πόλεμοι δεν είναι «τσάμπα». Τουναντίον, αποτελούν πηγές αποκόμισης τεράστιων κερδών για τις πολεμικές βιομηχανίες. Για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα που «προσφέρει» η Γερμανία στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για αυτά που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία, το Βερολίνο θα πληρωθεί. Από ευρωπαϊκά ταμεία. Όπως το ίδιο συμβαίνει ακόμα και με Bayraktar που στέλνονται στην Ουκρανία

Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα αντικατασταθούν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Τα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα που θα «δοθούν» στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση αυτών που στέλνει η χώρα μας στο Κίεβο, θα πληρωθούν από τα ταμεία που έχει δημιουργήσει η ΕΕ, προκειμένου να «βοηθήσει» στρατιωτικά την Ουκρανία.

Αυτά αναφέρουν στο Antinews καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές πηγές. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, εάν τα γερμανικά ΤΟΜΑ θα πληρωθούν εξ ολοκλήρου από το ευρωπαϊκό ταμείο ή θα κληθεί και η Ελλάδα να πληρώσει μέρος του τιμήματος. Κάτι, όμως, που επ’ ουδενί πρέπει να δεχτεί η ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει ήδη «ανοίξει» ταμείο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Με δεδομένο, επίσης, ότι, με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί κρουνοί χρήματος προς το Κίεβο, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Έπρεπε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας να δεχθεί να πάρει η χώρα μας παλαιά γερμανικά ΤΟΜΑ προκειμένου να αντικαταστήσει τα ακόμα παλαιότερα σοβιετικά ΤΟΜΑ ή έπρεπε να διεκδικήσει την ανταλλαγή με νεώτερα και πιο αποτελεσματικά οχήματα;

Τα νησιά στο Αιγαίο

Παράγοντες του υπουργείου Άμυνας επικαλούνται το «κατεπείγον» της ανάγκης να σταλούν τώρα, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, τα ελληνικά ΤΟΜΑ, και, ως εκ τούτου, η «λύση» που ήταν διαθέσιμη ήταν τα παλαιά γερμανικά οχήματα. Το κατά πόσο, όμως, είναι πραγματική «λύση» τα γερμανικά οχήματα είναι ένα σοβαρό ερώτημα. Κι αυτό διότι τα Marder που παίρνει η Ελλάδα είναι ηλικίας 30 – 40 ετών και εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε κατάσταση σχεδόν ακινησίας, με συνέπεια να παρουσιάσουν πιθανώς αρκετά προβλήματα. Επιπλέον, η γερμανική πλευρά ήδη από το 2005 ήθελε να «πασάρει» στην Ελλάδα αυτά τα οχήματα, αλλά δεν κρινόταν ως κατάλληλη επιλογή από τη χώρα μας.

Αδιευκρίνιστο, επίσης, παραμένει εάν και τα 200 γερμανικά Marder που σχεδιάζεται να δοθούν ή τμήμα τους, θα υποστούν αναβάθμιση προτού δοθούν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος. Εκτιμάται ότι, εάν γίνει αναβάθμιση θα χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο, ενώ, εάν επισκευαστούν, θα χρειαστεί περί το εξάμηνο, μαζί βέβαια με την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χρησιμοποιήσει.

Στο μεταξύ, όμως, τα παλαιά σοβιετικά, BMP, που πρόκειται να σταλούν άμεσα στην Ουκρανία, θα αποσυρθούν από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, όπου έχουν αναπτυχθεί τα περισσότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «κενά» στην άμυνά τους. Έως τώρα, το υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τα χρονοδιαγράμματα αποστολής των BMP και την αντικατάστασή τους από τα Marder.

Ευρω-ταμείο

Το υπουργείο Άμυνας, επίσης, δεν έχει διευκρινίσει τους όρους απόκτησης των γερμανικών Marder. Θα δοθούν και τα 200 «δωρεάν» στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα των 200 BMP που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία; Θα δοθεί «δωρεάν» κάποιος αριθμός τους και τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρωθούν; Ποιος θα πληρώσει τον ενδεχόμενο εκσυγχρονισμό των Marder; Τι θα γίνει με τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά τους και με ποιους όρους θα δοθούν στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη του ευρω-ταμείου για την «ενίσχυση» της Ουκρανίας στον στρατιωτικό τομέα αποτελεί μια καλή ευκαιρία -και για την Ελλάδα- για να αποκτήσει κάποια όπλα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το ίδιο κάνουν χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία, και άλλες, οι οποίες στέλνουν άρματα μάχης και άλλα όπλα – «σαπάκια» στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα άλλα νεώτερης τεχνολογίας.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε αυτό το χρυσοφόρο «παιχνίδι» που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις πολεμικές βιομηχανίες έχει «πλασαριστεί» ακόμα και η Τουρκία. Κατά πληροφορίες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, τύπου Bayraktar, που στέλνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πληρώνονται με ευρω-χρήμα και όχι βέβαια από την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης.

Ουσιαστικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια καλή ευκαιρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών να ξεφορτωθούν από τη «σαβούρα» και να αντικαταστήσουν τα οπλικά συστήματα που στέλνουν στην Ουκρανία με άλλα νεώτερα. Κάτι που σημαίνει θεαματικά κέρδη για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Μεταξύ αυτών, βέβαια, της γερμανικής, η οποία διακρίνεται σε πολλούς τομείς.

Χρήσιμα … σαράβαλα

Ως γνωστόν, την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας, προκειμένου να σταλούν 200 BMP-1 που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός Ξηράς στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα να δοθούν στη χώρα μας ισάριθμα Marder.

Συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και αντικατάσταση από αμυντικό υλικό γερμανικής κατασκευής

Προχθές, επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), «με την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας Ελλάδος – Γερμανίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου BMP-1 στην Ουκρανία, με ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».

Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που ανακοινώνεται η «ανταλλαγή» BMP με Marder, πληθαίνουν οι φήμες περί νέου ελληνο-γερμανικού ντηλ, αυτή τη φορά για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών αρμάτων μάχης, Leopard, που διαθέτουν οι ελληνικές ΕΔ, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού του 1,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ωστόσο, το Βερολίνο αν και καταδίκασε καθυστερημένα τις τουρκικές προκλήσεις, επί της ουσίας   εξακολουθεί να ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ στην Τουρκία «τρέχει» το πρόγραμμα των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Ήδη, το δεύτερο καθελκύστηκε πρόσφατα.

Το Βερολίνο καταδικάζει την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών

Ισαποστάκιας η Γερμανία έναντι Ελλάδας και Τουρκίας – Ποιοι προστατεύουν το Βερολίνο;

Ως γνωστόν, 500 BMP είχαν δοθεί στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, μετά την επανένωση της Γερμανίας, από το στρατιωτικό απόθεμα της τότε Ανατολικής Γερμανίας. Αν και παλαιάς τεχνολογίας, η ένταξη αυτών των οχημάτων στο μηχανοκίνητο πεζικό έδωσε κάποια αυξημένη δύναμη πυρός.

Πολλά από αυτά, βέβαια, «κανιβαλήθηκαν», προκειμένου κομμάτια τους να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά, ούτως ώστε αρκετά από αυτά να είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά. Αυτά τα ΤΟΜΑ, λοιπόν, μπορεί να είναι σαράβαλα και να επιβαλλόταν η αντικατάστασή τους με άλλα νέας τεχνολογίας, αλλά δεν έπαυαν να αποτελούν ένα όπλο αποτροπής στα ελληνικά νησιά. Σε αρκετά από αυτά έγιναν και μετατροπές, όπως με την τοποθέτηση αντιαεροπορικού πυροβόλου, ZU-23-2, και επιπλέον θωράκιση, που τους προσέθεσαν και άλλες δυνατότητες.

Στο Ιράκ και την Αίγυπτο

Η κατάσταση των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ απασχολεί εδώ και χρόνια τις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου, και στο παρελθόν υπήρχαν σχέδια αντικατάστασής τους, αλλά προχώρησαν μερικώς, με την απομάκρυνση ή πώληση αριθμού ΤΟΜΑ στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά, το 2005 αποφασίστηκε η παραχώρηση όλων των ελληνικών BMP στο Ιράκ, αλλά τελικά η χώρα αποφάσισε να παραλάβει μόνο 100. Γι’ αυτό τον σκοπό, τότε αποσύρθηκαν 150 οχήματα. Τα 50 από αυτά «κανιβαλήθηκαν» για ανταλλακτικά, καθώς και για να συντηρηθούν τα υπόλοιπα 100 για το Ιράκ.

Το 2016, επίσης, είχε ανακοινωθεί η πρόθεση πώλησης 92 BMP, αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες γενναίες «διορθώσεις» τους στην Ελλάδα. Προηγουμένως, η Ελλάδα θα κάλυπτε τα όποια κενά δημιουργούνταν με την παραλαβή περίπου διακοσίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων M-113A2 από τα αμερικανικά αποθέματα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα έπρεπε να αντικαταστήσει τα BMP. Μένει να φανεί εάν η «λύση» των Marder είναι η ενδεδειγμένη. Στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητες των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ.

Απώλειες

Τα ελληνικά BMP, μαζί με τα πυρομαχικά τους, επελέγησαν να σταλούν στην Ουκρανία, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι εξοικειωμένες με τη σοβιετική και τη ρωσική τεχνολογία. Εξάλλου, θεωρείται βέβαιον ότι θα χρειαζόταν χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών σε ΝΑΤΟϊκές τεχνολογίες. Κάτι που είναι δύσκολο εν μέσω πολέμου.

Τα ελληνικά BMP, όπως και τα πολωνικά και τσεχικά άρματα μάχης, θα κλείσουν κάποιες «τρύπες» των τεράστιων κενών που έχουν οι ουκρανικές ΕΔ, εξαιτίας των σοβαρότατων απωλειών που έχουν σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε μέσα.

Πάντως, σύμφωνα με ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς, αλλά και βάσει αναλύσεων Δυτικών ειδικών, τα δυτικά οπλικά συστήματα που στέλνονται στην Ουκρανία είναι άκρως αμφίβολο εάν θα αλλάξουν την κατάσταση στα πεδία των μαχών.

HIMARS: Ποιοι είναι οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Leave a Reply

Your email address will not be published.