Η Μόσχα καλεί τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα – Κατηγορεί την Αθήνα για νέες αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Ελλάδα, εξέδωσε η Μόσχα. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα προετοιμάζει και νέες αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία

Να μην επισκέπτονται την Ελλάδα οι τουρίστες, επειδή δεν είναι ασφαλής χώρα, εξαιτίας της έξαρσης των αντιρωσικών αισθημάτων, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, κάλεσε τους Ρώσους ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Πίλιπσον.

Αν και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τις Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ούτως ή άλλως δυσκολεύονταν τα ταξίδια των Ρώσων τουριστών προς τη Δύση και βέβαια στην Ελλάδα, τώρα, με τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα των Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας. Πάντως, το κάλεσμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δείχνει ότι οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας έχουν φτάσει πλέον στο ναδίρ.

Η Τουρκία από τη μεριά της, αναμένει με… ανοικτές αγκάλες τους Ρώσους τουρίστες, αφού αναμένεται να αποσπάσει από την Ελλάδα όσους επρόκειτο να έλθουν στη χώρα μας. Πάντως, οι έως τώρα ροές Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία είναι μικρές, ενώ άγνωστο είναι εάν ευοδωθούν οι τουρκικές προσδοκίες τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε αναμένεται να μεγαλώσει το τουριστικό ρεύμα. Ωστόσο, και στη Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου, η οικονομική κατάσταση ιδιαίτερα των μικρομεσαίων είναι προβληματική.

«Μη ασφαλής» η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ασφαλής χώρα για να κάνουν διακοπές οι Ρώσοι, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης αναφορών για διακρίσεις και επιθετικότητα εναντίον Ρώσων πολιτών, ανέφερε ο Γ.Πίλιπσον, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, TASS.

«Συνεχίζεται η αντιρωσική ρητορική από Έλληνες αξιωματούχους και η παραπληροφόρηση από τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία (εδώ και καιρό έχουν απαγορευτεί τα ρωσικά ΜΜΕ που λειτουργούσαν στην Ελλάδα), ενώ γινόμαστε παραλήπτες αναφορών για διακρίσεις, ακόμη και επιθέσεις εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών», είπε σε συνέντευξή του στο TASS.

Στο τέλος Απριλίου, αναφέρεται στα ρωσικά ΜΜΕ, ομάδα Ουκρανών ξυλοκόπησε βάναυσα τη Ρωσίδα, ιστορικό και αρχαιολόγο, Οκσάνα Μαριάχινα. Η Τατιάνα Μοσκαλκόβα, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για τον ξυλοδαρμό Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα.

Επιπλέον οπλισμός στην Ουκρανία;

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι διαθέτει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ετοιμάζεται και νέα αποστολή οπλισμού προς το Κίεβο.

«Οι ελληνικές Αρχές ήταν από τις πρώτες που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν καθημερινά εναντίον αμάχων στο Ντονμπάς», είπε ο Γιούρι Πίλιπσον. Και πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που χρησιμοποιεί η ουκρανική πλευρά αυτόν τον οπλισμό: «Κι όμως, είναι γνωστό ότι εκεί διαβιοί μια μεγάλη ελληνική κοινότητα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην Αθήνα «ήδη συζητούνται νέες προμήθειες οπλισμού που διαθέτει η Ελλάδα προς το καθεστώς του Κιέβου».

Να σημειωθεί πως χτες, στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να έχουν σταλεί και άλλα όπλα στην Ουκρανία, εκτός από αυτά που έχει ανακοινώσει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αντιδράσεις προκλήθηκαν για τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, RM-70. Το υπουργείο Άμυνας προηγουμένως είχε καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής πρόγραμμα για την αναβάθμισή τους. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στα 111 συστήματα που κατά πληροφορίες θα αναβαθμιστούν, και τα περίπου 150 που είχαν αποκτηθεί στην αρχή της δεκαετίας του 1990 από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, αύξησε τις υποψίες για τη διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς, με υπαινιγμούς ότι αυτά κατέληξαν στην Ουκρανία.

Μήπως Ρώσοι και Ουκρανοί, κι όχι Έλληνες στρατιωτικοί, έκαναν τις «διαρροές» κύριε Παναγιωτόπουλε;

Επιβεβαίωση Antinews: Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Μήνυμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

O επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι η Αθήνα «εξαρχής ακολούθησε μια ξεκάθαρη πορεία προς την καταστροφή των διμερών σχέσεων με τη Ρωσία στο εμπόριο, την οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και άλλους τομείς».

«Υπάρχει άμεση παραίτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, παρ’ ότι αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών στην ελληνική αγορά. Γίνεται προσπάθεια «ακύρωσης» της ρωσικής κουλτούρας. Ανακοινώθηκε ότι σταμάτησαν κάθε λογής πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές μαζί μας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 56% των Ελλήνων θέλει να διατηρήσει τους παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Γιούρι Πίλιπσον.

Απελάσεις

Σε όλα αυτά, σημείωσε ο ίδιος, έχουν προστεθεί οι απελάσεις δώδεκα διπλωματών από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη «με ψευδή προσχήματα. Η γραμμή για την καταστροφή της διμερούς συνεργασίας είναι αδιέξοδη. Και καλό είναι να γίνει κατανοητό το συντομότερο δυνατόν. Οι αιώνιοι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν στη δοκιμασία», είπε.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι έως τώρα, παρ’ ότι έχουν παρέλθει πάνω από δύο μήνες από τότε που η ελληνική πλευρά απέλασε Ρώσους διπλωμάτες και προσωπικό, η Μόσχα δεν έχει «απαντήσει», προβαίνοντας σε αντίστοιχα μέτρα απελάσεων Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν στη Ρωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.