Η κυβέρνηση αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε νέο εκλογικό νόμο

«Στρώνει» το έδαφος για επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, που εξασφαλίζει αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω από 38%

Όλο και πιο πολύ φλερτάρει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση, επαναφέροντας το μπόνους των 50 εδρών, ούτως ώστε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με ποσοστό χαμηλότερο του 38%.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, πλέον οι υποκλοπές, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, που δημιουργούν νέο πολιτικό τοπίο, επαναφέρουν το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου τον οποίο η κυβέρνηση ψήφισε το 2020 -χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί- για να αντικαταστήσει την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, που την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. πιέζουν για αλλαγή του νόμου, χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο. Είπε πως η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων, «που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες ουσιαστικών αποφάσεων τις οποίες επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πρέπει να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις, όπως και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

«Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη»

Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής μας ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών – κι όταν τα κόμματα αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, γιατί είναι κρίσιμο να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα.

Ως κινήσεις απελπισίας και πανικού εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις διαρροές για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και το εντεινόμενο φλερτ με την Ελληνική Λύση. Στο ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. «Οταν οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν “εξυπηρετούν” τη Νέα Δημοκρατία, τόσο το χειρότερο για τους θεσμούς» αναφέρει η Ελληνική Λύση, ενώ για «αντιλαϊκά «μαγειρέματα» της Ν.Δ κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Πηγή: newsbreak.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.