Η αποστολή του IAEA στη Ζαπορίζια θα θεωρηθεί επιτυχής αν οδηγήσει σε αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη των επιθεωρητών του ΙΑΕΑ στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα θεωρηθεί επιτυχής αν οδηγήσει στην «αποστρατιωτικοποίηση» της ζώνης αυτής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters σήμερα.

Ο επικεφαλής της Energoatom Πέτρο Κότιν, σε δηλώσεις που έκανε από έναν ουκρανικό σταθμό ελέγχου, στον δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο, είπε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει ο πέμπτος αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε σήμερα, λόγω των βομβαρδισμών στην περιοχή.

Ο Κότιν χαρακτήρισε «πρόοδο» το γεγονός ότι οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ και ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι κατάφεραν να επισκεφθούν τον σταθμό έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη αυτή για προπαγανδιστικούς σκοπούς, καθώς απέκλεισε τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Κορυφαία προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση του εργοστασίου και της γύρω περιοχής, ώστε να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, τόνισε. «Αν η αποστολή (του ΙΑΕΑ) βοηθήσει να γίνει αυτό, τότε θα είναι επιτυχημένη», εξήγησε.

Ο Κότιν επιβεβαίωσε ότι ο Γκρόσι επρόκειτο να φύγει σήμερα, όμως άλλα μέλη της αποστολής θα παραμείνουν στη Ζαπορίζια μέχρι το Σάββατο. Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση αυτή, η Energoatom ανακοίνωσε ότι ο Γκρόσι αποχώρησε, όμως 5 μέλη της αποστολής παραμένουν στο εργοστάσιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ έχει ήδη επιστρέψει σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.