Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ – Κυριαρχία των προεδρικών, υποχώρηση της Ομπρέλας 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και την κυριαρχία στα κομματικά όργανα των προεδρικών επισφραγίζει η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή του καθοδηγητικού οργάνου αναδεικνύει επίσης την υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας και την παρουσία των πασοκογενών, παλαιότερων και νεότερων. 

Σηματοδοτεί επίσης την ανάδειξη της νέας γενιάς καθώς ηλικιακά φαίνεται να επικρατούν οι 35-45 ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εσωκομματική αντιπολίτευση απέσπασε περί το 25% όσο ήταν και το ποσοστό της στο Συνέδριο του κόμματος. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν περίπου 42.000 από τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι την 21η Μαρτίου. Εάν συμμετείχαν και τα επιπλέον 110.000 μέλη που γράφτηκαν για να ψηφίσουν στην κάλπη του προέδρου, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και η υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη. Αρκετοί βουλευτές έμειναν εκτός, λόγω της ποσόστωσης του 20% ανά περιφέρεια και γι’ αυτό ορισμένοι δεν κατέβηκαν καθόλου. Σημειώνεται επίσης ότι 30% ήταν και η ποσόστωση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν να δοθούν στη δημοσιότητα καθώς έπρεπε να συνυπολογιστούν οι διάφορες ποσοστώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τροφοδότησαν υποψίες για “μαγειρέματα”. 

Στην περιφέρεια Αττικής που βγάζει και τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις οι προεδρικοί, με αυξημένη συμμετοχή ειδικότερα του στενού πυρήνα της Κίνησης Μελών. Τελικά τη μάχη της πρωτιάς κέρδισε η Έφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου, με τρίτο τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και στη δέκατη θέση ο νυν γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η εκπροσώπηση της Ομπρέλας ξεκινά από τη 15η θέση και μετά με τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην 22η θέση είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ακολουθούν ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Βίτσας, η Ράνια Σβίγγου και ο Πάνος Ρήγας. 

Οι προβεβλημένοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, αρκετοί πασοκογενείς και προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ επίσης εξελέγησαν μεταξύ των οποίων, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. 

Φυσικά ρόλο στην κατανομή έπαιξαν και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι σταυροδοτήσεις. Έτσι στην Κεντρική Μακεδονία βγήκε πρώτη η Θεοδώρα Τζάκρη και δεύτερη η Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Η βασική εκτίμηση είναι ότι η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ένα επιπλέον στοιχείο της αντιστοίχισης του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της μάζας των ψηφοφόρων με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα με έναν νέο κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα στο εξής είναι πώς η μαζικοποίηση και η αλλαγή της σύνθεσης των κομματικών οργάνων θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή του κόμματος και πώς θα αντιδράσει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που με όλη την υποχώρησή του εξακολουθεί να έχει σημαντική εκπροσώπηση. Συμπυκνωμένα το  δίλημμα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώκει να εκφράσει «αριστερές θέσεις», ενίοτε ακόμη μειοψηφικές σε επίπεδο κοινωνίας ή τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αντιπαρέρχονται πολλές φορές τα ιδεολογικά στοιχεία και προκρίνουν αποτελεσματικές με ορίζοντα εκλογών τοποθετήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.