Εκβιασμός Κιέβου; – Κλείνουν τη ροή φυσικού αερίου προς Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία

Την ίδια στιγμή που στην ΕΕ εκδηλώνονται σοβαρότατες αντεγκλήσεις μεταξύ των κρατών – μελών για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, αυτή τη φορά και στον ενεργειακό τομέα, το Κίεβο αποφάσισε να σταματήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία και διοχετεύει αέριο προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Εκβιασμός του Κιέβου; ‘Η, όπως ισχυρίζεται ο διαχειριστής των αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, απλά δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της λειτουργίας σταθμού διοχέτευσης του αερίου, επειδή τον κατέλαβαν οι Ρώσοι; Όπως και να’ χει, το θέμα φαίνεται πως αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού μέσω αυτού του αγωγού διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα μας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, πάντως, όπως ο ίδιος ο ουκρανικός Τύπος αναφέρει, είχαν καταλάβει τον σταθμό στην Ανατολική Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Δηλαδή, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Κι όμως, τώρα με σχεδόν τρεις μήνες καθυστέρηση το Κίεβο… θυμήθηκε ότι ο σταθμός έχει καταληφθεί από τους Ρώσους και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου από τη συγκεκριμένη περιοχή και τον αγωγό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ουκρανικός Τύπος, πριν από λίγο ο διαχειριστής του δικτύου αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Ουκρανίας, «ανακοίνωσε τον τερματισμό της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της κατεχόμενης βόρειας περιοχής του Λουγκάνσκ εξαιτίας της απώλειας ελέγχου του σταθμού συμπίεσης, Νοβοπσκόφ (Novopskov). Η εταιρεία αναφέρει ότι η διακοπή θα ξεκινήσει «από τις 7 π.μ. της 11ης Μαΐου 2022».

Από εκεί, αρχής γενομένης της περιοχής, Σοχράνοφκα, διοχετεύεται σχεδόν το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως φαίνεται στους χάρτες του δικτύου διανομής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, Gazprom, μέσω του σταθμού Νοβοπσκόφ και των αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας, διοχετεύεται αέριο προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η απόφαση του Κιέβου στη δεδομένη στιγμή γεννά εντονότατα ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Πόσο μάλλον, αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον ουκρανικό Τύπο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατέλαβαν σήμερα τη συγκεκριμένη περιοχή της επαρχίας Λουγκάνσκ, αλλά εδώ και μήνες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το βόρειο τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από την αρχή του πολέμου. Στις 10 Μαρτίου 2022, ο Διαχειριστής εκμετάλλευσης (σ.σ. του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας) ανέφερε ότι ο σταθμός συμπίεσης Novopskov είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα, γεγονός που αποτελούσε κίνδυνο για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίστηκε σύμφωνα με τις συμβάσεις – περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα».

Πράγματι, παρά τον πόλεμο, η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Από τα οξύμωρα αυτού του πολέμου. Οι μπίζνες είναι μπίζνες, άλλωστε.

Τώρα, λοιπόν, το Κίεβο, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αποφάσισε να κλείσει τα σημεία από τα οποία διοχετεύεται το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην ΕΕ μέσω του δικτύου αγωγών που υπάρχουν στην Ουκρανία.

Επέλεξε, δηλαδή (ως μήνυμα;), να κλείσει τα σημεία που περνούν οι μικρότερες ποσότητες. Κάτι, πάντως, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα μας, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό, παρ’ ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν εμπλακεί ανοικτά υπέρ του Κιέβου.

Να σημειωθεί ότι στους κόλπους της ΕΕ έχουν εκδηλωθεί ισχυρές… αναταράξεις, μετά από προσπάθειες να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον τομέα της ενέργειας. Αρχικά, στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Βουλγαρία, μάλιστα, ήταν κατηγορηματική.

Τώρα, πάντως, το Κίεβο, κλείνοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή στην περιοχή Σοχράνοφκα, προτείνει να διοχετευθούν οι ίδιες ποσότητες μέσω βορειότερου αγωγού, στη Σούτζα. Από εκεί, δηλαδή που περνούν οι περισσότερες ποσότητες του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν οι χωρητικότητες του αγωγού «αντέχουν» κάτι τέτοιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published.