Αερομαχίες και τουρκικές υπερπτήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Παρά το υποτιθέμενο άτυπο μορατόριουμ λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο τέλος του μηνός, σήμερα σημειώθηκε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη, οπότε υποτίθεται υπάρχει άτυπο μορατόριουμ για να μη… στενοχωρηθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος εκτελεί χρέη συνηγόρου και υπερασπιστή της Άγκυρας, νέες τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο.

Έτσι, κατεγράφησαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 41 παραβιάσεις. Οι 36 από αυτές έγιναν από οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4. Πέντε, επίσης, έγιναν από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Επιπλέον, σημειώθηκαν δύο αερομαχίες («εμπλοκές») όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Τέλος, τουρκικά αεροσκάφη έκαναν τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι στο μεγάλο ύψος των 20.000 ποδών. Τα δύο νησιά είναι από τα δεκάδες που «αμφισβητεί» η Άγκυρα και γι’ αυτό συχνά τουρκικά μαχητικά προβαίνουν σε υπερπτήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.