Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη*
Η προσβολή εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας είναι προσβολή εναντίον της πατρίδας και του λαού της. Άσχετα με το ποιος είναι ο πρωθυπουργός, άσχετα με το τι τον βαρύνει πολιτικά, άσχετα με όποια συμπάθεια ή αντιπάθεια του έχει ο κάθε πολίτης, έτσι πρέπει να το δούμε. Από τη στιγμή, μάλιστα, που η προσβολή που δέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό της Αγγλίας προήλθε από τη στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας για τον επαναπατρισμό των κλαπέντων Γλυπτών του Παρθενώνα, η ηθική συμπαράσταση στον πρωθυπουργό της Ελλάδας πρέπει να εκφραστεί χωρίς κανέναν «αστερίσκο».
Ίσως κάποιοι πουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αγενής και ότι η φράση του «τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν» προσέβαλε τους Άγγλους μέσα στο σπίτι τους. Με ποιον διαφορετικό τρόπο, όμως, θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος μία κλοπή; Εξάλλου, έχει αποτυπωθεί επανειλημμένως, σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών του υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα μας, αναγνωρίζοντας ότι ουσιαστικά το κράτος τους λειτουργεί εδώ και αιώνες ως ένας κοινός κλεπταποδόχος.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας προχώρησε σε μία προσβλητική ενέργεια, με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του. Προσβολή που κλιμακώθηκε λίγο αργότερα, όταν, αντιδρώντας στη φυσιολογική έκφραση δυσαρέσκειας του κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι «ο αντιπρόεδρός του ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό»!
Ελπίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα το θυμάται αυτό το περιστατικό για πάντα, να μη το κρύψει κάτω από το χαλί και να δώσει εντολή ώστε με την πρώτη αφορμή να δοθεί μία αρμόζουσα διπλωματική απάντηση της Ελλάδας. Αυτό, όμως, που αναμφισβήτητα θα πρέπει να μείνει ως δίδαγμα απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι το πώς αντιδρά ένας ηγέτης όταν θεωρεί (δικαίως ή αδίκως) ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντά του.
Στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν είχε, φυσικά, κανένα δίκιο, αλλά με τον αέρα και την έπαρση της παλιάς Αγγλικής Αυτοκρατορίας αλλά και το τυπικό αγγλικό φλέγμα θεώρησε καλό να προβεί σε αυτή την πολιτική απρέπεια.
Σε λίγες ημέρες πρόκειται να έρθει για επίσημη επίσκεψη στην πατρίδα μας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί συνέχεια στις πρόσφατες δηλώσεις του περί Θεσσαλονίκης κ.λπ. Και, μάλιστα, πιθανότατα δεν θα μείνει μόνο στα λόγια. Ήδη η πρόσφατη έκδοση της παράνομης τουρκικής ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο και η επανέναρξη των παραβιάσεων του εναερίου χώρου μάς προϊδεάζουν για το κλίμα που θα δημιουργηθεί μέχρι την επίσκεψη. Αν, μάλιστα, επισκεφτεί τελικά και τη Θράκη μας, πιθανότατα θα έχουμε κι άλλες προκλήσεις, ώστε να «εμπλουτιστεί» η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τέτοιες προκλήσεις – προκλήσεις που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και σε διεθνείς συμφωνίες. Γιατί σε αυτά αντιβαίνουν οι παραλογισμοί της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και οι αναφορές της για «τουρκική» εθνική μειονότητα στη Θράκη μας. Η επανάληψη τέτοιου είδους τουρκικών προκλήσεων αναμφισβήτητα θα αποτελέσει ευθεία προσβολή για τη χώρα μας. Μία προσβολή που θα πρέπει να απαντηθεί άμεσα και αποφασιστικά, μην αφήνοντας την παραμικρή σκιά διστακτικότητας και σκεπτικισμού.
* Διευθυντής περιοδικού «Ενδοχώρα»