Ρεπορτάζ για τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, τον κίνδυνο σύρραξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας και τη γερμανική στάση -Mαζικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ και αναλύσεις στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο σήμερα για την περίπτωση του Καλίνινγκραντ, του στρατηγικής σημασίας ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Λιθουανία απειλεί με αποκλεισμό το Καλίνινγκραντ μέσω επέκτασης των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα αντιδρά και η ΕΕ προσπαθεί να διαμεσολαβήσει, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Spiegel Online που σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη με τη στάση της Λιθουανίας. Το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την άποψη των Λιθουανών, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά αγαθών που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις δεν μπορεί να διέρχεται από ευρωπαϊκά εδάφη. ‘Πρόκειται για μεταφορά από τη Ρωσία προς τη Ρωσία’ λέει η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό επιτρέπεται».
Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα: «Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία για μια ζώνη τράνζιτ θα μπορούσε να οδηγηθεί σε κλιμάκωση (…) Το Καλίνινγκραντ συνορεύει με τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του είναι να αποτρέψει μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Λιθουανία θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια πιθανή σύγκρουση.»
To γερμανικό εισιτήριο των 9 ευρώ είναι το μέλλον;
Η Süddeutsche Ζeitung σε σχόλιό της κάνει μια αποτίμηση της μηνιαίας κάρτας των 9 ευρώ που ισχύει από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου για όλα τα δημόσια, αστικά ΜΜΜ, αλλά και για τα τοπικά τρένα στη Γερμανία. Παρά τα όποια αρνητικά, το εισιτήριο των 9 ευρώ που θεσμοθετήθηκε εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας και καυσίμων είναι ίσως ένα κατάλληλο μέτρο για το «μέλλον», παρατηρεί η SZ και μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Αξίζει τον κόπο -ακόμη και σε αυτή τη χαμηλή για συμβολικούς λόγους τιμή. Διότι στη δημόσια συζήτηση συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το εισιτήριο των 9 ευρώ έχει και κοινωνικοπολιτικό όφελος. Είναι ελκυστικό για τους φτωχούς, τους νέους, όσους κάνουν πρακτική άσκηση. Δεν πρέπει να υποτιμάται η γοητεία του φθηνού, επιτρέπει άλλωστε στους πελάτες να συγχωρήσουν πολλά. Όταν για παράδειγμα περιμένει κανείς στην αποβάθρα και το τρένο δεν έρχεται γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης για τον άρρωστο οδηγό ή γιατί η γραμμή έχει κλείσει, επειδή έχει πέσει ένας διακόπτης. Τα τοπικά ΜΜΜ στη Γερμανία έχουν παραμεληθεί εδώ και δύο δεκαετίες».
Η Ελλάδα ανοιχτή στους τουρίστες -Τα κρούσματα ανεβαίνουν
Μια ματιά στο φετινό ελληνικό καλοκαίρι και μερικές συμβουλές προς τους Γερμανούς ταξιδιώτες από την ιστοσελίδα Merkur.de: «Mε την έναρξη της τουριστικής σεζόν για το 2022 η Ελλάδα ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα. Οι διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά έχουν γίνει ευκολότερες. Η είσοδος στην χώρα δεν απαιτεί εμβολιασμό και τεστ. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο στα ταξί και τα ΜΜΜ. Επίσης στους εσωτερικούς χώρους πλοίων και στα νοσοκομεία. Όμως τα κρούσματα κορωνοϊού τελευταία έχουν αυξηθεί μαζικά σε παραθεριστικές περιοχές. Και η Γερμανία οδεύει προς ένα καλοκαιρινό κύμα κορωνοϊού. Η τάση είναι αυξητική. Μένει να δούμε αν ο κορωνοϊός μας χαλάσει τις καλοκαιρινές διακοπές».
Πηγή: dw.com